Demokratiskt och helande samtal, Östersund 22 februari

Föreläsning om lagstiftarens syn på samiska rättigheter, om hur det är att leva i och överleva kolonisation och demokratiskt helande samtal – Östersund med Anta Hilje, Eivind Torp och Åsa Virdi Kroik.

Östersund – lokal Gaaltije, onsdag 22 februari, 2017, klockan 18.30–20.30. Ingen föranmälan behövs. Träffen är kostnadsfri. Välkommen.

Eivind Torp inleder med en föreläsning om hur ett kolonialt synsätt har präglat lagstiftarens utformning av den lagstiftning som rör samernas rättigheter i Sverige, alltså renbeteslagarna från 1886 och fram till 1971, och med en avslutande diskussion om rättsläget just nu.

Efter föreläsningen berättar Anta Hilje som levt sitt liv i som same det koloniala Sverige om att leva och överleva. Vad betyder våra attityder och inställningar för hur vi mår och hur kan vi stötta och lära av varandra?

Därefter öppnar Åsa Virdi Kroik för ett gemensamt demokratiskt samtal kring detta. Samtalen sker med koppling till, men fristående från, föreställningen CO2lonialNATION – en dokumentärteater som spelas i Östersund 21 februari.

Eivind Torp, docent på avdelningen för Ekonomivetenskap och juridik vid Mittuniversitetet. Anta Hilje, Krokom. Moderator är Åsa Virdi Kroik, forskare och författare.

CO2lonialNATION premiär, Tärnaby 14 februari

För Giron Sámi Teáhter är det en historisk dag, en premiär av en föreställning som är repeterad i Kiruna och har premiär i Tärnaby, har förmodligen aldrig hänt tidigare.

Så med stor glädje ser vi fram emot detta och önskar ALLA varmt välkomna!

Vi ses klockan 19.00 i kväll på Folkets Hus i Tärnaby.


CO2lonialNATION – en sannings- och försoningskommission


Giron Sámi Teáhter närmar sig premiär för pjäsen CO2lonialNATION och börjar redan i morgon, fredag, med nordisk förpremiär i Tråante 2017.

Vi följer i media att det pågår heta politiska diskussioner om en sannings- och försoningskommission i Sápmi. Vi har gjort en egen dokumentär-teatralisk sannings- och försoningskommission baserat på de metoder som används i Kanada.

Välkommen att se CO2lonialNATION på Scandic Lerkendal på fredag, 10 februari, klockan 20.00 och på lördag, 11 februari, klockan 20.00. Köp dina biljetter här.
Nästa sida >