Samer vs staten – går det att få gehör för urfolksrätten?

Efter inledning av John Stauffer, tf. chef för Civil Rights Defenders, berättar Åsa Simma, teaterchef på Giron Sámi Teáhter, journalisten Tomas Bresky, samt en representant från Lars Norbergs samiska delegation om en kommande teateruppsättning om förhandlingarna av en ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge.
Vad hände egentligen – var går gränsen för beaktandet av "de samiska intressena", och vad händer om man överskrider denna gräns?
Därpå kommer Katri Linna, människorättsjurist på Civil Rights Defenders, och Victoria Tauli-Corpuz, FNs särskilda rapportör för urfolksrättigheter, i samtal på engelska att diskutera den internationella kritik som Sverige fått på grund av bristande respekt för urfolksrättigheter.

Tid: Tisdag 6 februari, kl 15.15–16.45.
Plats: Sal F214, Mittuniversitetet, Östersund.
Arrangörer: Same Ätnam, Giron Sámi Teáhter, Civil Rights Defenders och Naturskyddsföreningen.

CO2lonialNATION nominerad

Scenkonstgalan hyllar all häftig scenkonst som görs i vårt avlånga land! Den 17 februari pryds den röda mattan med glimrande begåvningar – årets tema är ★ stjärnor ★, enligt Scenkonstguiden.

Vi på Giron Sámi Teahter är mycket stolta över att vår föreställning CO2lonialNATION blivit nominerad i kategorin Årets politiska. Se alla nomineringar.

Årets politiska
– Vi vill hylla dem som ger behövliga käftsmällar

Scenkonstguiden jobbar för att lyfta scenkonsten och synliggöra konstens styrka. Detta genom att skapa scenkonsthändelser och mötesplatser, producera redaktionellt material och skapa digitala hjälpmedel som gör scenkonsten mer lättillgänglig. Scenkonstguiden görs med stöd av Västra Götalandsregionen, KulturUngdom och Sensus.

DEH! först ut

En heldag som riktar sig till dem som arbetar med kultur för barn och ungdomar i Dalarna. Länskulturdagen kommer att äga rum i Falun onsdag 25 oktober.

Sámi Giron Teáhter är först ut med DEH! av Johanna Huss. Ett utdrag ur vårt mellanstadiedrama spelas klockan 9:00 på Nya Scenen.

Vi finns kvar under dagen för att svara på om Giron Sámi Teáhter och föreställningen.

Arrangör Landstinget i Dalarna, programmet som pdf.
Nästa sida >