Förstärkning på teaterns kansli i Kiruna

Giron Sámi Teáhter söker en erfaren medarbetare med ansvar för daglig drift på teaterns kansli samt projektledning och administration kring våra olika produktioner.

Du blir vårt nav, jobbar nära teaterchefen och är dennes förlängda arm i organisationen. I tjänsten ingår det mesta som sker på en liten arbetsplats, ta hand om posten, boka biljetter, ta emot fakturor, upphandling av exempelvis städtjänster, affischer och gåvor, hyrbilar och liknande. Förbereda avtal med projektanställda, samla in och godkänna tidrapporter/reseräkningar etc. Hålla kontakt med olika arrangörer och ensemble samt göra veckoschema och dagsplaner under produktion och turné.

Du bör ha erfarenhet, helst med tidigare budgetansvar. Arbetsuppgifterna växlar mellan översikt och detaljer, stort och smått – du jobbar ensam och i grupp, Vi har en god organisatorisk grund att stå på men varje föreställning är unik och arbetsuppgifterna kommer variera med respektive produktions behov.

Som person är du noggrann, lojal mot tagna beslut och serviceinriktad. Tjänsten innebär många kontakter, både interna och externa, därför förutsätter vi att du är kommunikativ och har lätt för att samarbeta. Samisk språk- och/eller kulturkompetens är meriterande.

Tjänstens är en tillsvidareanställning, heltid, (sex månaders provtjänstgöring) med placering på teaterns kansli i Kiruna och vi ser gärna att du kan börja senast mitten av oktober.

Om oss: På Giron Sámi Teáhter jobbar mellan två och femton personer, beroende på hur många föreställningar som är aktuella och vilka kulturprojekt vi deltar i. Som en av oss kommer du att representera det samiska samhällets största kulturinstutition och det är viktigt att du förstår att det är en del av att jobba hos oss.

Sänd ansökan med CV och referenser till info@samiteahter.org senast 30 augusti 2018. Har du frågor, vänligen mejla info@samiteahter.org. Om vi inte kan svara mejlledes så ringer vi upp.

Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure


Det finns en del berättelser som känns extra angelägna, detta är en av dem. Och just nu har vi alltså förmånen att bearbeta Udtja Lasses bok "Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure – en berättelse om 200 år av övergrepp" till ett manus.

Från bokens baksidestext:
Den svenska regeringen uppdrog 2003 åt en senior diplomat att förhandla med Norge om en konvention om det gränsöverskridande renbetet. /.../ Därmed tog förhandlingarna en annan vändning än vad uppdragsgivaren hade räknat med.
Som vi berättade under Staare 2018 har teatern en uppsättning i vardande som ska spegla förhandlingarna om en ny renskötselkonvention mellan Sverige och Norge. (Läs mer sr.se)

Glädjande besked
Tomas Bresky är den som fördjupar sig i berättelsen och i början av maj beviljade Sveriges författarfond ett avsevärt ekonomiskt stöd, drygt 120.000 kronor, för bearbetningen/dramatiseringen. Sveriges författarfond.

Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure

Boken är skriven 2007 av Udtja Lasse, 
som diplomat är han känd som Lars Norberg,
utgiven av Emma Publishing.
ISBN 987-91-633-0436-1

Titeln anspelar på
Bury my heart at Wounded knee

DEH! recension – Strömsund

Humor, sorg och hopp i samiska teaterns DEH!

DEH! är underbart teatral och koncentrerad. Glidningen mellan det inre och det yttre, det drömska och verkligheten är suverän. Här finns också en omsorg om komiska biroller som de överförstående socialsekreterarna med huvudet på sned – publiken hummar genast med – som blir skräckfåglar, men utan att barnet tappar sin makt.

Här ryms stor humor, stor sorg, nästan i ett. Och hopp.”


Malin Palmqvist recenserade DEH! för Länstidningen när föreställningen spelades i Strömsund i början av februari 2018. 
Nästa sida >