Läsning av SOS, Sabmie Ovttastuvvon Siidat


Den 3 april klockan 18.00 läsning av SOS, Sabmie Ovttastuvvon Siidat, på Giron Sámi Teáhter, Thulegatan 24 B.

Hur skulle det se ut om vi samer hade tagit makten, då, nu och i all framtid? Vilka skulle vi blivit då? Och hur skulle vårt samhälle se ut?
Europa@4x (3) (1).pngSabmie Ovttastuvvon Siidat (SOS) är det äldsta landet i Europa. Det är också det största. Samiska är världens största Lingua Franca.
Siri Broch Johansens text undersöker hur den samiska världen skulle sett ut om den inte blivit koloniserad av Västeuropa under de senaste 600 åren. I denna fiktion finns inte Amerika, bara Tatanka.
I denna värld är det Tatanka som har samma ställning som Amerika eller Storbritannien har i vår verkliga värld.

Läsningen går till på följande sätt. Alla som kommer är får vara med och läsa texten (om du bara vill lyssna så går det förstås också bra). På så sätt läser vi fram det här landet. När vi läst klart pratar vi tillsammans om vilka områden som skulle kunna var en del av den framtida texten. Det gör att texten skrivs om efter varje tillfälle.

Det är gratis att vara med.
Varmt välkommen!
Giron Sámi Teáhter och Kiruna Konstgille

Cirkel av aska


Ebba Kjellberg, NSD: Historielektion i teaterform

"Lokalen är liten och intim. Det känns som en historielektion i teaterform. I ena sekunden grips man av allvaret i budskapet, för att i nästa sekund brista ut i skratt. Annés band till Michael blir en slående symbol för samernas rättigheter. Trots att Anné och Michael inte delar DNA har hon villkorslöst uppfostrat honom till sin egen precis som samerna genom alla tider brukat sin jord omsorgsfullt, oavsett vad."
Läs hela artikeln på nsd.se
2 mars 2019

Maria Unga, NSD: Dragkamp om barn och äganderätt

"När vi besöker Giron Sámi Teáhter så återstår det mindre än två veckor till premiären. Stämningen mellan skådespelarna är hjärtlig och det skojas och skrattas mycket.
– Vi är inne i ett äventyr, vi är inne i en så rolig process när vi skapar och upplever och är väldigt kreativa. Nästa vecka går vi in i premiärveckan och bara kör igenom, kör igenom, kör igenom. Ännu är det väldigt kreativt och vi har väldigt roligt ihop, vi är ett skönt gäng, säger Elina Israelsson.
– Det är bra stämning i gruppen. Innehållet är vitalt och meningsfyllt, det gör att man växer i sin uppgift, man känner att det här vill jag berätta för publiken, det här är en viktig berättelse, säger Peo Grape.
Skådespelarna utgör också en ganska rolig syn ibland, menar Paul Ol Jona Utsi.
– Två veckor innan premiär så börjar man se folk gå omkring och mumla och stirra ut i tomma intet och säga och göra konstiga saker för sig själva. Folket ser ut som små spöken som går in i sina processer, det är en rolig period nu, säger han."
Läs hela artikeln på nsd.se
februari 2019

Förstärkning på teaterns kansli i Kiruna

Giron Sámi Teáhter söker en erfaren medarbetare med ansvar för daglig drift på teaterns kansli samt projektledning och administration kring våra olika produktioner.

Du blir vårt nav, jobbar nära teaterchefen och är dennes förlängda arm i organisationen. I tjänsten ingår det mesta som sker på en liten arbetsplats, ta hand om posten, boka biljetter, ta emot fakturor, upphandling av exempelvis städtjänster, affischer och gåvor, hyrbilar och liknande. Förbereda avtal med projektanställda, samla in och godkänna tidrapporter/reseräkningar etc. Hålla kontakt med olika arrangörer och ensemble samt göra veckoschema och dagsplaner under produktion och turné.

Du bör ha erfarenhet, helst med tidigare budgetansvar. Arbetsuppgifterna växlar mellan översikt och detaljer, stort och smått – du jobbar ensam och i grupp, Vi har en god organisatorisk grund att stå på men varje föreställning är unik och arbetsuppgifterna kommer variera med respektive produktions behov.

Som person är du noggrann, lojal mot tagna beslut och serviceinriktad. Tjänsten innebär många kontakter, både interna och externa, därför förutsätter vi att du är kommunikativ och har lätt för att samarbeta. Samisk språk- och/eller kulturkompetens är meriterande.

Tjänstens är en tillsvidareanställning, heltid, (sex månaders provtjänstgöring) med placering på teaterns kansli i Kiruna och vi ser gärna att du kan börja senast mitten av oktober.

Om oss: På Giron Sámi Teáhter jobbar mellan två och femton personer, beroende på hur många föreställningar som är aktuella och vilka kulturprojekt vi deltar i. Som en av oss kommer du att representera det samiska samhällets största kulturinstutition och det är viktigt att du förstår att det är en del av att jobba hos oss.

Sänd ansökan med CV och referenser till info@samiteahter.org senast 30 augusti 2018. Har du frågor, vänligen mejla info@samiteahter.org. Om vi inte kan svara mejlledes så ringer vi upp.
Nästa sida >