Vardagsnära om gruvor, längtan och pirrig passion! Vem ska städa upp här då? Ett humoristiskt drama om bultande hjärtan, stora planer och spruckna drömmar. Giron Sámi Teáhter i samarbete med Riksteatern.
I svampskogen hittar en far och en dotter en främmande man med brutet ben. Ganska snart förstår de att han inte är den han utger sig för att vara. I ett kök diskuterar ett par vem som ska ta hand om barnen om mamma blir aktivist och i ett styrelserum brainstormas det om namn på ett nystartat gruvbolag medan passionen pyr under ytan.
”Jag har slutat svara när jag inte vet vem det är. Det borde du också göra. Så slipper du prenumera på all världens ost och byta elbolag varannan månad”
”Bodelning och bodelning. Vi krigade om varenda Iittala-ljuslykta i två dagar, sen var det klart”
”Fast ändå. Att kedja fast sig vid deras borr. Det känns lite… oartigt”
Gruvfrågan innefattar så många aspekter av svensk politik. Här finns en berättelse om Sverige, om arbete, industri, hemtrakt, kolonialism och oändliga landskap som ruvar på ett nationellt trauma, säger Sara Giese, regissör.
Dramatiker Anders Duus är tillbaka med ett vardagsnära drama om längtan, frustration och kärlek. I botten av berättelsen ligger den komplicerade gruvfrågan, med sin motsättning mellan arbetstillfällen, miljökonsekvenser och samiska rättigheter.
Hyllade regissören Sara Giese var senast aktuell på Riksteatern med föreställningen 1984 på turné hösten 2015.
Dagbrott presenteras av Giron Sámi Teáhter i samarbete med Riksteatern.
Dramatiker: Anders Duus
Regi: Sara Giese
Scenografi & kostym: Johanna Mårtensson
Musik & ljud: David Giese
Ljus: Karl Svensson
Medverkande: Sarakka Gaup, David Lennemann, Mårten Andersson
Foto & illustration: Mira Åkerman
Riksteatern i samarbete med Giron Sámi Teáhter
Urpremiär: 30 september 2016, Lomma
Spelperiod: 30 september – 8 december 2016
Målgrupp: vuxna
Språk: svenska