Ett mellanstadiedrama om att våga sätta gränser, vinna över sina rädslor och till slut kanske bli sin egen superhjälte.
Ella har nyss flyttat tillsammans med sin mamma och tvingats byta skola, pappa blev kvar med renarna. Men i den nya skolan är alla så tuffa och Ella har svårt att veta hur hon ska vara för att passa in. Nu har hon gjort något dumt, något väldigt dumt och skuldkänslorna får henne nästan att krevera.
Kims pappa är alltid ”trött” och sover ibland hela dagarna. Nu måste Kim flytta därifrån och hon drömmer om att få bo hos sin farmor, men socialen säger att hon ska bo med Kajsa och Birger och en fucking pudel som heter Princess. Kim är så arg och ledsen att bara sparkar och skrik hjälper.
Båda hamnar de i Mellanrummet och där finns Rio. Rio är inte riktigt som alla andra. Nu kan vad som helst hända!
DEH! Handlar om att våga sätta gränser och om hur svårt det är att gå sin egen väg ibland. Det handlar helt enkelt om att våga bli sin egen superhjälte och vinna över sina rädslor och sin osäkerhet och stå upp för sig själv, att tycka om sig själv.
Ella, Kim och Rio, tre mycket olika barn som har det enda gemensamt att de är just barn. De möts i Mellanrummet, mellan verklighet och fantasi, mellan minnen och framtidsdrömmar. I Mellanrummet kan vad som helst hända, både bra och dåligt och barnens möte blir något som de sent kommer att glömma.
Regi: Johanna Huss
Manus: Johanna Huss och ensemblen
Medverkande: Anna Åsdell, Elina Israelsson och Sarakka Gaup
Scenografi, kostym och mask: Paulina Åhnberg
Musik: Magnus Larsson
Föreställningsteknik och snickeri: Tor-Ulf Öhman
Ljussättare: Kurt Hermansen
Video: Oskar Njajta Östergren
Språkcoacher: Britt-Inger Sikku, Maidi Steinfjell Persson och Åsa Simma
Inspelad ahkku/farmor: Sagka Stångberg
Turnéläggning, bokning: Elise Kilander
Producent: Catarina Lahti
Teaterchef: Åsa Simma
Tack till: Lars Hermansen, Norrbottensteatern och Karin Vasara Hammare
Premiär: 8 oktober 2017
Spelperiod: oktober 2017 – februari 2018
Spelområden: Nordsamiskt och Lulesamiskt område prioriteras i oktober och november. Sydsamiskt och Umesamiskt prioriteras tiden december till och med februari.
Språk: föreställningen spelas i två versioner: nord-, syd- och lulesamiska med svenska inslag, och svenska med nord- och sydsamiska inslag.
Målgrupp: mellanstadiet.
Föreställningens längd: cirka 50 minuter.
Spellokal: gymnastiksal eller större tomt utrymme.
Spelyta: minst 8 x 8 meter
Takhöjd (över hela ytan): minst 3 meter
Mörkläggning: ja, helt mörklagt. Mycket viktigt.
El: 16 A, 400 V
Byggtid: tre timmar
Rivtid: en och en halv timma
Bär-, bygg- och rivhjälp: två vuxna
Pris: 10 000 SEK, då ingår pedagogiskt material och workshop.
Logi: fyra enkelrum, hotellstandard, en natt.
Ytterligare spelning i samma lokal: 5 000 SEK, och fyra enkelrum, hotellstandard. Max två föreställningar per dag.
Aktene – Tillsammans för utveckling av samiskt kulturarv och språk är ett nystartat projekt som ska arbeta med att stärka samiska frågor.
Projektet är ett interregprojekt som pågår fram till 30 juni 2020. Målet är att skapa en grund för ett långsiktigt samarbete över landsgränsen mellan Sijti Jarnge i Hattfjelldal och ett samiskt center i Tärnaby.
Giron Sámi Teáhter deltar i projektet genom att tillföra innehåll som teaterworkshops, språkpedagogiskt arbete, föreställningar och samtal. Under projektets första 8 månader har barnföreställningen DEH! spelats i Tärnaby och två dagar med Språkcirkus har genomförts för samiska barn mellan 6 och 11 år. Nästa insats blir föreställningen Arven du fikk som får sin premiär i Tärnaby. Stödet från Europeiska regionala utvecklingsfonden gör arbetet möjligt.