Med cirkus som tema och med hjälp av trollkarlen, clownen och akrobaten närmar vi oss våra samiska språk. Att vara nybörjare blir lite lättare om språket är en lek med utrymme för tabbar och tokigheter. Hur gör lindansaren när hon böjer verb? Vad gör clownen när han säger fel? Var i kroppen sitter sorgen över att inte kunna sitt språk? Hur kan sorg låta och se ut?

Här bjuds två hela dagar i Språkcirkusens värld med lek, breakdance, jonglering och ritt på käpprenar.

Av och med: Patricia Fjellgren, Siri Hamari och Erik Rosales
Produktion: Giron Sámi Teáhter
Med stöd av Nordisk Kulturkontakt


Fakta:

Språkcirkusen är för barn, mellan sex och elva år, som tillsammans med en clown, en mediaperformer, en samisk språkarbetare och en skådespelare får vara med om två dagar fyllda av akrobatik, clowneri och en lek med de samiska språken.
Medverkande:

Patricia Fjellgren är samisk språkarbetare som under våren 2017 vann Språkrådets minoritetsspråkpris. Patricia fick priset för sitt glädjefulla och professionella arbete med att återuppliva de samiska språken. Tidigare har hon arbetat bland annat på Samiskt språkcentrum med språklig revitalisering.

Siri Hamari är mimare och skådespelare. Hon är uppvuxen i en cirkusfamilj och är en av initiativtagarna till Cirkus Cirkör. Hon har tidigare medverkat i Ur kaos föds allt, , Trix och Havfruen, där hon gjorde rollerna som sjöhäxan och prinsessan. Siri har också arbetat på Göteborgs stadsteater där hon bland annat spelade Indras dotter i Strindbergs Ett drömspel.

Erik Rosales är mediaperformer med rötterna i gatuscenen och grundare av internationellt hyllade scenkonstgruppen Sirqus Alfon. Parallellt med detta driver Erik också duon D1gits tillsammans med magikern Charlie Caper. D1gits utvecklar presentationskoncept genom magi, iPadteknologi, hologram och robotik.

Elina Israelsson är från Gällivare och arbetar som skådespelare vid Giron Sámi Teáhter. Hon är utbildad vid Kulturama i Stockholm och Performing Arts School i Göteborg inom sång, dans och teater med inriktning på show/musikal. Elina talar lulesamiska och svenska.
Praktiska förutsättningar

Varje uppsättning utformas tillsammans med arrangören och behöver:

• Ett rum, minst 8x8 meter med 4 meter i takhöjd, där vi kan slå upp vårt tält, exempelvis en gymnastiksal eller en aula
• Gymnastikmattor
• Eluttag och ett uppvärmt rum
• En barngrupp, max 20
• Närvaro och hjälp av befintlig pedagogisk personal
Är du intresserad? Vill du veta mer? Kontakta: Maja Bonta, maja@samiteahter.org, Tel. 070-342 90 95.

Pris: 9 000 kr
Logi: 3 enkelrum, hotellstandard

Språkcirkus arbetar med barnen under 2 dagar
Stacks Image 115709
Stacks Image 115752
Projektet är ett interregprojekt som pågår fram till 30 juni 2020. Målet är att skapa en grund för ett långsiktigt samarbete över landsgränsen mellan Sijti Jarnge i Hattfjelldal och ett samiskt center i Tärnaby.
Giron Sámi Teáhter deltar i projektet genom att tillföra innehåll som teaterworkshops, språkpedagogiskt arbete, föreställningar och samtal. Under projektets första 8 månader har barnföreställningen DEH! spelats i Tärnaby och två dagar med Språkcirkus har genomförts för samiska barn mellan 6 och 11 år. Nästa insats blir föreställningen Arven du fikk som får sin premiär i Tärnaby. Stödet från Europeiska regionala utvecklingsfonden gör arbetet möjligt.